Meranti (Shorea faguetiana/pauciflore/bracteolata)

MerantiEigenschappen van meranti

Meranti komt voor in een gele, rode en witte soort. Het groeigebied van de Merantiboom is Maleisië en Indonesië. De bomen kunnen, afhankelijk van de soort, maximaal 75 m hoog worden met een stamdikte tot 5 m. Doorgaans worden de bomen 30 tot 40 m hoog.

Het hout van de gele soort is licht-geelbruin. De rode soort varieert sterk van donkerrood tot licht-roodbruin en van bleek roze tot rozebruin. De witte variant is bijna wit, nakleurend tot licht-geelbruin. Zowel de gele als de rode soort is zonder problemen te bewerken. Voor bewerking van de witte soort is hardmetalen snijdgereedschap noodzakelijk.

Toepassingen van meranti

De gele en witte soorten worden vooral gebruikt voor fineer en triplex. De gele houtsoort wordt daarnaast ook gebruikt voor meubelonderdelen en binnenbetimmering. Rode meranti wordt toegepast voor binnen- en buitentimmerwerk zoals kozijnen, ramen, deuren en trappenhuizen.

De witte en gele varianten van deze houtsoort worden in Indonesië en Maleisië ook gebruikt als constructiehout en de bouw van lichte boten. Het hout dat van wat slechtere kwaliteit is, kan ook heel goed worden gebruikt voor emballagemateriaal, pulp en papier.

Andere houtsoorten