Beuken (Fagus sylvatica L)

BeukenEigenschappen van beuken

Beuken heeft een regelmatige en dichte structuur. Groeigebieden zijn Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Japan. De bomen worden 30 tot soms 45 m hoog. De kleur varieert van vrijwel wit (Deens beuken), lichtbruin, nadonkerend tot licht geelbruin.

Soms wordt beukenhout gestoomd, waardoor het stabieler wordt en minder snel vervormt door vocht of temperatuurveranderingen. Stomen maakt het wel brozer. Gestoomd beukenhout is roze tot lichtrood.

Beukenhout kan zowel met handgereedschap als machinaal goed worden verwerkt.

Het is een van de meest gebruikte en bekende loofhoutsoorten, en een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België.

Toepassingen van beuken

Beukenhout laat zich prima buigen. Daardoor is het een van de meest geschikte houtsoorten voor gebogen werk, randen en leuningen. Verder wordt het zeer divers gebruikt, zoals voor triplex, traptreden, gereedschappen zoals schaven, huishoudelijke voorwerpen, meubels, vloeren en trappen.

Leuk om te weten: beukenhout wordt ook gebruikt bij het roken van paling en in de laatste fasen van het productieproces van Budweiser Bier.

Andere houtsoorten