Esdoorn (Acer platanoides/saccharum)

EsdoornEigenschappen van esdoorn

De esdoorn groeit in Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Canada. De afmetingen zijn afhankelijk van de groeiplaats en de esdoornsoort. In Nederland en de rest van Europa wordt voornamelijk het hout van gewone en Noorse esdoornen gebruikt.

Normaal gesproken wordt de boom 20 tot 25 m hoog. Hard maple (Amerikaanse suikeresdoorn) kan echter wel 40 m hoog worden. Niet alle esdoornsoorten worden groot genoeg om bruikbaar hout te leveren.

Europees esdoorn is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crème kleur. Het hout van oudere bomen kan meer bruinachtig van kleur zijn. Dat geldt ook voor Amerikaans esdoorn. Esdoornhout is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken en is behoorlijk sterk.

Toepassingen van esdoorn

Esdoornhout wordt zeer divers toegepast, onder andere voor meubelen, fineer, triplex, parketvloeren, sportvloeren, beeldhouwwerk, draai- en snijwerk, dam- en schaakstukken en muziekinstrumenten.

Tot panelen verwerkt fineer met tekeningen zoals geappeld, gemoest, gebloemd en gegolfd, komt zeer goed tot zijn recht in betimmeringen.

Wanneer het hout een mooie golftekening heeft wordt het vaak gebruikt voor halzen en rugbladen van gitaren.

Een bekende toepassing van hard maple is de vloer in bowlingbanen, omdat het zwaarder en sterker is dan andere esdoornsoorten.

Andere houtsoorten