Eiken (Quercus)

EikenEigenschappen van eiken

Eikenhout is er in verschillende soorten. De bekendste en meest gebruikte soorten zijn: Amerikaans rood, Amerikaans wit en Europees. Amerikaans rood is roodachtig lichtbruin gekleurd en wijkt duidelijk af van het geelbruine tot middelbruine Amerikaans wit. Europees eiken is geelbruin tot donkerbruin van kleur. Donker eiken is geen aparte eikensoort maar ontstaat door behandeling, vaak met ammonia.

Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten. Over het algemeen is eikenhout sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.

Amerikaans rood is goed te bewerken. De witte variant is veelal harder en taaier en daardoor wat moeilijker te bewerken. Europees eikenhout laat zich in het algemeen gemakkelijk met machines en met de hand bewerken.

Toepassingen van eiken

Eikenhout wordt zeer breed toegepast. Van meubels, scheepshuiden (Amerikaans rood niet vanwege de poreusheid), vloeren, traptreden, speelgoed, waterwerken en kerkmeubelen tot whiskyvaten (Amerikaans wit) en wijn-, sherry- en cognacvaten (Europees).

Andere houtsoorten