Grenen (Pinus sylvestris/pinaster)

GrenenEigenschappen van grenen

Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. De naam van het hout wijkt sterk af van de boom waar het vandaan komt: in Nederland wordt het de grove den of pijnboom genoemd. De bomen kunnen 30 tot maximaal 40 m hoog worden. Europees grenenhout groeit in Europa en Nood-Azië en Frans grenenhout in Zuid-Europa, Algerije, Marokko, Groot Britannië en Zuid-Afrika.

Uit Frans grenenhout wordt wel hars gewonnen voor de productie van onder meer terpentijn.

Europees grenenhout is lichtbruin van kleur en verkleurt na verloop van tijd donkerder van geelbruin tot roodbruin. Frans grenenhout varieert van lichtrood tot roodachtig bruin. Beide soorten laten zich gemakkelijk bewerken.

Toepassingen van grenen

Europees grenenhout kan voor veel doeleinden worden toegepast. Als het buiten wordt gebruikt moet het worden verduurzaamd. Het wordt veel gebruikt in de bouw voor kozijnen, deuren, ramen en betimmeringen. Ook wordt het vaak gebruikt in de boten- en waterbouw.

Frans grenenhout wordt over het algemeen wat minder geschikt geacht voor veel bovengenoemde toepassingen en wordt onder meer gebruikt voor pallets, kisten en kratten.

Andere houtsoorten